EDELSTENER: SAFIR

EDELSTENER: SAFIR

Safirer har vært kjent og verdsatt av mennesker i tusenvis av år. Safirer finnes i mange ulike farger, men de mest kjente og verdifulle er blå. Historien om safirer kan spores tilbake til antikken, da de ble brukt som amuletter og til å dekorere kongekroner og ringer. I middelalderen ble safirer også brukt som et tegn på troskap og kjærlighet, og de var ofte inkludert i gifteringer.

Brukt i smykker legger man gjerne vekt på disse aspektene ved vurdering av kvalitet og dermed verdi:

  • Farge: intens, dyp blå farge er mest verdifullt
  • Klarhet – at safiren er klar og uten synlige feil eller inkluderinger.
  • God slipekvalitet som gir safiren et glansfullt utseende.
  • Størrelse og vekt har også betydning for verdien


Safirer er populære for sitt harde materiale, som gjør dem motstandsdyktige mot slitasje. Det gjør også safiren til et utmerket valg for smykker som skal vare livet ut. Det kan likevel være lurt å vedlikeholde safiren, og her er noen tips:

  1. Unngå harde støt. Selv om safiren er svært hard, men kan den ta skade av harde støt. Unngå å slå steinen mot harde overflater, eller å miste den når du bærer smykker med safirer.
  2. Rengjøring: Rengjør safiren regelmessig. Du kan bruke pleieprodukter fra Hagerty (Jewel Clean eller Jewel Cloth) kjøpt fra en gullsmed, eller rengjøre varsomt med en myk tannbørste og lunkent såpevann. Skyll deretter steinen godt og tørk den med en myk klut.
  3. Oppbevaring: Oppbevar gjerne safirene i en tøypose eller smykkeeske for å unngå at de blir skadet.